Thuiswerken lockdown

7 januari 2021

En daar zitten we dan weer: thuis. Wat we allemaal hoopten niet meer mee te maken gebeurde op de valreep van 2020 toch nog. Een nieuwe lockdown was onvermijdelijk helaas. Ik denk dan vooral als eerste aan al die zieke mensen die op de ic liggen, de verpleging en artsen die dag en nacht klaar staan. En daarom accepteren we dat we wederom thuis zitten en na een heerlijke kerstvakantie, met veel verdiende rust, en weer aan het werk gaan. Ook de kinderen maken hun schoolwerk thuis. Maar wat is het toch een klus. Zelf werken en de kinderen hun schoolwerk laten maken is het toppunt van multitasking.

De meeste zorgen over kinderen is uiteraard als kinderen juist dat steuntje in de rug nodig hebben, baat hebben bij een verlengde instructie of alleen de uitleg van de leerkracht willen, ‘want papa en mama leggen het anders uit en dan snap ik het niet’. En wat voor achterstand lopen kinderen dan weer op? Daarom plaats ik hier wat tips voor kinderen om zelfstandig te werken of om op een leuke manier met papa en mama na het eten toch nog wat te leren.

Bewegend leren:
Wat nu veel erbij in schiet is bewegen. Ik merk nu al aan mezelf en aan mijn gezin, vergeleken met de vorige lockdown, dat we maar amper buiten komen. Het is koud en nat en wij zijn zomermensen. Toch gaan wij elke dag even naar buiten. Paraplu mee en laarzen aan, al is het maar na het avondeten in het donker. Kinderen zitten nu veel meer stil, achter een device om lessen te volgen. Maar er zijn een hoop leuke activiteiten om ook bewegend te leren. Ik ben daar enorme fan van want veel kinderen onthouden dingen niet alleen met hun hoofd, maar ook lijfelijk.

  • Maak een hinkelpad van letters van het alfabet en spring daarop van letter naar letter totdat je een woord uit de spellingsles bij elkaar gesprongen hebt.
  • Leg post-its of kaartjes op de trap waarop keersommen geschreven zijn. De antwoorden op die sommen roep je als je op die trede staat. En kan je ze ook door elkaar in plaats van op volgorde? Je kan hierbij een spelvorm volgen: iemand roept een keersom en de ander gaat naar die trede en zegt het antwoord, maar val alsjeblieft niet van de trap!
  • Maak een parcours in huis (gezien op facebook): Koppel hier opdrachten aan die aansluiten bij de lesstof van school deze week. Wedden dat kinderen hiervan enthousiast gaan lezen en opdrachten uitvoeren. Doet me ook denken aan een stukje van Mees Kees, waarbij de kinderen door de klas stuiteren en de tafels oefenen.
  • De vorige lockdown was Nathan Rutjes (die grappige oud-voetballer die schitterde in Wie is de Mol? vorig jaar, met die haarmat) fanatiek in sportfilmpjes voor kinderen opnemen, in samenwerking met Zappsport.
  • Tafeltjes joggen: hier zijn ook aparte tafel filmpjes van te vinden als je een specifieke tafel wilt oefenen.

Spelend leren:
Ik zeg het wel eens vaker: van gezelschapsspellen kan je heel veel leren. Denk aan Pim Pam Pet, waarbij de eerste letter van belang is. Halli Galli waarbij de 5 structuur geoefend wordt of Uno en Skip-Bo. Maar eigenlijk in alle spelletjes valt wel iets te leren op gebied van rekenen en taal maar vooral ook de executieve functies (de breinfuncties). Check een vorig blog: http://www.puikbijlesgilze.nl/spelletjes-spelen.html Op het moment zijn dit DE spellen die bij mij in huis het meeste gespeeld worden:

  • Frozen Woordmemo: memory spelen met plaatjes waar ook woorden onder staan. Leuk om met een kleuter en schoolkind tegelijk te spelen.
  • Concept Kids: super leuk spel waarin de een moet raden welk dier op het kaartje staat van de ander. Je geeft aan waar een dier leeft, hoe het zich voortbeweegt, welke kleur het heeft enzovoorts. Heel goed voor de woordenschat. Ook voor oudere kinderen zitten er moeilijke dieren bij.
  • Mini Loco: op internet zijn een hoop Mini Loco versies uit te printen om te gebruiken in Mini Loco doosjes. Ik heb de tafeltjes, maar ook woorden met plaatjes. Ook ben ik al sommen en breuken tegengekomen. Hierbij is het vooral fijn dat het zelfcorrigerend is.
  • Shut the box: een spel dat ik via Ali Express heb besteld en er vrij snel was. Hierbij worden splitsingen geoefend. Makkelijk, snel maar zeer doeltreffend om goed inzicht te krijgen op splitsingen: 3 en 5 is samen 8.

Heutink voor thuis:
Nogmaals wil ik wijzen op de website van Heutink voor thuis: https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/leren/page/1197/ Hierop staan veel tips, extra oefeningen of werkbladen om thuis uit te printen en te oefenen voor een vakgebied.

Bijlessen bij Puik:
Natuurlijk begrijp ik dat het echt niet makkelijk is om thuis alles te managen. Ook ik als leerkracht en praktijkeigenaar loop daar tegenaan. Mocht je ergens hulp bij nodig hebben, niet weten hoe je iets moet aanpakken of ben je op zoek naar materiaal? Stuur mij dan een mail of een berichtje: judith@puikbijlesgilze.nl

Vanaf januari 2021 ben ik voortaan beschikbaar op maandag en op donderdag. Dat wil zeggen dat er plaatsen zijn vrijgekomen voor nieuwe leerlingen. Dus mocht je interesse hebben voor bijlessen op donderdagmiddag, nu al tijdens de lockdown of voor daarna, dan hoor ik dat graag. Een kennismakingsgesprek kan ook via Skype of telefoon en bijlessen kunnen eventueel ook online al starten.

Ik wens jullie allemaal erg veel succes met thuiswerken. Zet hem op, meesters en juffen van Nederland, en daarmee bedoel ik ook jullie, ouders!

Judith