Start van het schooljaar (met WINACTIE)

6 September 2020 | tag: school

Hier in het zuiden zijn we weer twee weken onderweg na een welverdiende maar rare zomervakantie. Iedereen probeerde er het beste van te maken. Of je nu toch op vakantie ging naar het buitenland en de maatregelen accepteerde of lekker in Nederland of zelfs in de achtertuin ging bakken, we hebben allemaal te maken met het opstarten van een nieuw schooljaar. Ook mensen zonder kinderen merken dat de zomervakantie afgelopen is. Het is weer druk op de weg, mensen zijn weer bereikbaar en we rollen de herfst in. De hittegolf zijn we al weer vergeten.

Image

Hoe gaat het met jullie kinderen? Bij mij thuis zijn ze niet vooruit te branden als ze uit school komen. Zo ontzettend moe van alle nieuwe indrukken. En de kinderen die op het voortgezet onderwijs zitten moeten extra wennen, aangezien het eeuwen geleden lijkt dat die naar school zijn geweest. Ik merk het als juf ook in de klas. Kinderen moeten er echt weer inkomen. De structuur die ze thuis wel of niet gehad hebben, is toch verschillend met de structuur op school. Op het schoolplein zie ik ook kinderen die moeite hebben met het afscheid nemen van ouders. En dat kan ook niet anders: je hebt maanden binnen gezeten met elkaar en nu moeten we de draad weer oppakken, met alle maatregelen. Het is niet niks!

Wat onze twee dames thuis erg helpt is plannen. Planning en Prioritering is één van de vele Executieve Functies die ik behandel tijdens de bijlessen. Kinderen hebben behoefte aan structuur, willen weten waar ze aan toe zijn. In bijna alle klassen in Nederland hangt een dagplanning, zodat kinderen kunnen zien wat er van ze verwacht wordt vandaag. Bij ons thuis hangt er een weekplanning van www.gezinnig.nl. Deze planning maak ik op zondagavond. Op elke dag hang ik de magneetjes op die voor die dag gelden: naar school, halve of hele dag, gymles, etentjes, speelafspraken, sporten, logopedie, verjaardag, zwemles, opa of oma op bezoek etc. Wij hangen zelfs op of Papa of Mama kind 1 of kind 2 naar bed brengt, omdat dat elke dag strijd gaf. Nu kijken ze op de planning en zien ze wie er aan de beurt is. Zelf mogen ze elke dag een pijltje verhangen zodat ze weten welke dag het is.

Voorheen werden wij gek van de vraag: welke dag is het vandaag en wat ga ik vandaag doen? Deze weekplanning geeft de kinderen zoveel rust en structuur. Ze weten waar ze aan toe zijn en overzien een hele week. Het geeft de kinderen zelfstandigheid, overzicht, rust, houvast, ze zijn voorbereid en geeft ze ook veel plezier. De kleuren van de dagen worden door veel basisscholen ook gebruikt dus dat kan ook herkenning geven.

Ik ben dus erg voorstander van een weekplanner. En nu heb ik daar erg leuk nieuws over: IK MAG ER 1 WEGGEVEN! www.gezinnig.nl stelt een weekplanner of Checkpad beschikbaar voor de lezer van dit blog. Een Checkpad kan kinderen helpen bij de handelingen die van hen verwacht worden: opstaan, aankleden, tanden poetsen, tas inpakken etc. De zelfstandigheid van uw kind wordt hiermee enorm gestimuleerd. Check beide producten op de site en de artikelen die erover geschreven zijn.

Wat moet je doen om een weekplanner of Checkpad te winnen:

Deel op facebook het bericht van deze blog.

Vrijdag 25 september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Ik ben benieuwd wie er met de prijs vandoor gaat. Neem in ieder geval een kijkje op www.gezinnig.nl.

Een persoonlijke noot aan deze blog: ik ben goed gestart met Puik. De eerste dagen zitten er al weer op in de fijne ruimte van Logopedie M. Boomaars. Trots op wat ik heb neergezet. Heb je hulp nodig, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Groet,
Judith

Gezinnig Checkpad https://gezinnig.nl/product/checkpad-blauw/ Ook in het rood verkrijgbaar.

Gezinnig Weekplanner Kind https://gezinnig.nl/product/weekplanner-kind/

Image
Judith