Spelletjes spelen

8 oktober 2020
Image

De herfst is duidelijk begonnen. Het is weer vroeg donker in de avond en de regen kwam deze week al met bakken uit de hemel vallen. Wij gaan daardoor echt minder naar buiten en vermaken ons binnen prima. Vooral nu we weer extra veel thuis moeten blijven om het Covid-19 virus onder controle te krijgen. De tijd die je nu thuis extra hebt met je kinderen, kan je goed benutten: Speel gezelschapsspelletjes!

Dit adviseer ik niet alleen voor de gezelligheid. Bij mij thuis zijn we alle 4 dol op spelletjes spelen en hebben we een goed gevulde spelletjeskast. Maar naast dat het gezellig is, heeft het een zeer goed doel. Door het spelen van spelletjes werk je namelijk aan de ontwikkeling van de executieve functies. Wat zijn nu precies die executieve functies? In dit filmpje wordt het duidelijk uitgelegd voor kinderen met een autometafoor, ontwikkeld door Ans Ramaut:

Duidelijk toch? Als je kind kan aangeven met welke functie hij of zij moeite heeft, is dit zeker te trainen, door middel van spelletjes spelen. Zo kan je met Monopoly heel goed de APK oefenen (het netjes beheren van je materiaal, speelgoedgeld in dit geval), met Vlotte geesten de cognitieve flexibiliteit en impulscontrole en met een potje Memory werk je aan het werkgeheugen. Heeft je kind moeite met het afmaken van een werkje? Train dit door een smartgame spel te spelen en zeker door te zetten tot je een puzzel hebt opgelost.

En zo kan ik nog wel een hoop voorbeelden noemen, maar vaak staat op de doos van het spel welke functie je ermee kunt ontwikkelen. Ook de executieve functies bekijk ik tijdens de bijlessen. Als kinderen weten welke functie ze al goed beheren en aan welke ze nog kunnen werken, zijn er ook veel adviezen voor in de klas. De zelfkennis en inzicht in zichzelf geeft kinderen een overzicht. Dat zorgt voor rust. ‘Ik weet dat ik moeite heb met mijn APK, dus ik moet ervoor zorgen dat ik geen rommeltjes in mijn laatje heb liggen. Elke week ruim ik samen met de juf mijn la op.’ Dit is een duidelijk voorbeeld uit mijn praktijk.

Wil je dat ik eens meekijk naar de executieve functies van jouw zoon of dochter? Ook daarvoor kun je bij mij terecht.

Hierdoor ben ik altijd op zoek naar leuke spelletjes. Mijn man en dochters vinden dat niet erg. Ook via Ali Express kom ik vaak aan leuke spellen die dan net iets goedkoper zijn. Die testen we vaak dan eerst thuis voordat ik ze meeneem naar de praktijk. Ben je nog op zoek spelletjes, eventueel alvast voor 5-12 zoals wij het thuis noemen? Hieronder een aantal tips.

Groetjes,

Judith