Lezen

30 oktober 2020

Het is oh zo belangrijk om veel te lezen. Ouders horen dit vaak van de leerkracht op school. Maar op welke manier kan je het aanpakken als je kind er niet veel om geeft? En welke boeken zijn dan leuk? Of welke boeken zijn op het niveau van mijn kind en waar vind ik die? Deze tips kan ik jullie geven:

  • Lezen is leuk! Dat staat voorop. Een kind moet lezen leuk vinden dus zorg er voor dat de boeken die je kind gaat lezen passen bij de interesse. Stripverhalen zijn ook boeken en lezen kan ook op z’n kop, op de trap, zin om zin met papa of mama. Verwissel met regelmaat de boeken thuis of leen elkaar boeken uit.
  • Ga na op welk niveau je zoon of dochter leest. Dit kan je vragen aan de leerkracht, staat vaak beschreven op het laatste rapport of in de laatste Cito gegevens.
  • Kijk naar de AVI score op een boek. Op een boek staat vaak beschreven welke AVI het is. AVI staat voor Analyse van Individualiseringsvormen. Op de poster is alles te lezen over AVI. Het komt er op neer: zit jouw kind in groep 3, dan leest ie nu AVI start, na januari AVI M3 (midden groep 3) en aan het einde van het schooljaar E3 (eind groep 3). Let op: dit is het gemiddelde van Nederland.
  • Elke dag 10 minuten HARDOP lezen. Veel kinderen lezen nog even 10 minuten voordat ze gaan slapen. Helemaal top natuurlijk, lekker in bed, lampje aan, tot rust komen van een drukke dag. Maar vergeet niet dat dit lezen hardop moet gebeuren. Ga jezelf maar na: kan je sneller stil lezen dan hardop lezen? En hoor je jezelf dan foutjes lezen? Check dus bij je zoon of dochter dat wat hij leest wel klopt. Het kan zomaar eens belangrijk zijn voor het begrijpend lezen: In de tuin liggen veel bomen. / In de tuin liggen veel bommen.
  • Loopt je kind voor met lezen? Kies dan een AVI niveau hoger en luister tijdens het lezen of het lezen vlot gaat. Zo kan je inschalen of je de volgende keer voor een makkelijker boek moet gaan of juist nog uitdagender.
  • Loopt je kind achter met lezen? Kies dan een AVI niveau lager en stap pas over naar een moeilijker boekje als je kind er klaar voor is. Technisch lezen mag je twee jaar over doen om tot je te nemen, dus ook in groep 4 gaat die ontwikkeling verder.
  • Ga samen naar de Bieb. In de bibliotheek staan alle boeken op niveau. Voor kinderen is het gratis, je hebt de boeken maar een paar weken en daarna haal je weer een stapel nieuwe. Zo blijft het voor kinderen leuk om weer iets nieuws uit te mogen zoeken zonder dat jij het voelt in de portemonnee. Belangrijk! Check even de website van de bibliotheek wat de maatregelen zijn wat betreft de Coronacrisis.
  • Geef een boek cadeau. De feestdagen komen er weer aan en aangezien de pakketdienst het megadruk gaat krijgen dit jaar, kan je alvast een leuk boek bestellen. En lukt het niet om op Bol.com het juiste niveau te vinden, kijk dan vooral eens op de website van Zwijsen: www.zwijsen.nl/kinderboeken
  • Vraag het aan Judith! Misschien wel de makkelijkste tip die ik jullie kan geven. Ik wil uiteraard altijd even met je meedenken.

Als je dan toch nog een leuk cadeau-idee zoekt, kijk dan eens verder op de site van Zwijsen maar ook op die van Heutink:
www.zwijsen.nl/kinderspellen
www.heutinkvoorthuis.nl/nl/
Bij Heutink is het nu mogelijk om een speelgoedboek te bekijken en gratis te bestellen. De leerzame spellen die erin staan zijn allemaal leuk.

Succes met het lezen thuis.
Groetjes,

Judith

ps: Het ziet ernaar uit dat de kantoorruimte aan huis bijna klaar is. Vanaf binnenkort is Puik Bijles Gilze gevestigd op Wildschut 28, Gilze. Check Facebook en Instagram voor de laatste updates hierover.